Icon depicting envelope-square Icon depicting phone-square Icon depicting twitter-square Icon depicting facebook-square

Sveriges Ekokommuner - världens äldsta kommunnätverk för strategisk hållbar utveckling

Vår utgångspunkt är ett ekosystem i balans som basen för en hållbar ekonomisk och social utveckling.
Vi vill vara förebilder och föregångare, pådrivare och opinionsbildare samt en kunskapsförmedlare och en arena för erfarenhetsutbyte!

Sekom nyheter
EU-kommissionen föreslår försämringar för biobränsle som drivmedel

EU-kommissionen föreslår förändringar i direktivet om rena och energieffektiva vägtransportfordon som försvårar en snabb omställning av fordonsparken. Läs Sekoms remissvar här.

Boka in 26-27/4 2018

Då har vi nämligen vår traditionella årskonferens. 2018 är vi i vacker skärgårdsmiljö på Runö under värdskap av Österåkers kommun. Anmälningssidan beräknas öppna vecka 7 (länk härifrån).

Nya medlemmar

Vid sitt möte 15 december biföll styrelsen ansökningar om medlemskap från Region Norrbotten och Högsby kommun. Vi önskar dem mycket välkomna i föreningen! Sekom har nu 110 medlemmar.

Webbsändningarna från Giftkonferensen 2017

Inspelningarna finns nu att se under fliken "ARKIV", tillsammans med inspelningarna från 2015.

Samarbete med RAMCC i Argentina

Sveriges Ekokommuner har kontakt med nätverket RAMCC i Argentina som består av 138 kommuner med samarbete inom miljöområdet. I skiftet november-december besökte Sekoms ordförande och samordnare Argentina (vi har klimatkompenserat) för att diskutera ett mer konkret samarbete. Bland annat försöker vi få till ett utbytesprogram (praktik) av "Young professionals" mellan våra respektive medlemmar. Lite information och bilder från resan finns på vår facebooksida.

Agenda 2030 i Översiktsplanen

Tyresö kommun delar med sig av sina erfarenheter kring att föra in Agenda 2030 i översiktsplanen. Se inspelningen från webbinariet här.

Mer resurser till Giftfri miljö!

Vi och Sveriges kommunala miljöchefer föreslår att kommunerna får mer resurser till sitt arbete med miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. Läs skrivelsen här.

Giftkonferensen i Eslöv 21/11

Inspelningarna från de olika föredragen är under redigering och kommer att läggas upp under "Arkiv" på hemsidan under vecka 49.

ReTuna Återbruksgalleria

Filmen från vårt webbinarium om ReTuna (30 minuter) 20 oktober finns nu tillgänglig i vårt filmarkiv. Du kan också se den direkt här.

Datum för kalendern

Här är några fastställda datum att anteckna:
2017
Webbinarier körs i vårt webbrum Ecomuna här. Ingen anmälan, utan först till kvarn (100 platser). Mer info kommer när de närmar sig.
20 oktober 13.30-14: ReTuna i Eskilstuna. Nordens största Återbruksgalleria. Webbinarium.
21 november 9-16: Giftkonferensen i Eslöv. I första hand rekommenderar vi förstås att man deltar, men vi webbsänder också hela konferensen via Ecomuna.
24 november 13.30-14: Agenda 2030 i Översiktsplanen, Tyresö delar med sig av sina erfarenheter. Webbinarium.
2018
Årsmötesdatum ännu ej definitivt fastställt
2/7 14.00: Seminarium på Aktuell Hållbarhet Arena (Almedalen) kring resultaten från forskningsprojektet "Hållbar Kommun- och Regionutveckling"

Landstinget Blekinge ny observatör

Vid sitt möte i Strömstad 18 augusti biföll styrelsen en ansökan från Landstinget Blekinge om att få bli observatör i föreningen. Sekom har nu 107 medlemmar och tre observatörer.

Sommarmöte i Strömstad

Styrelsen och expertgruppen håller sitt traditionella sommarmöte 17-18/8 för att dra upp strategin inför höstens arbete. I år står Strömstads kommun för värdskapet. Håll utkik på facebook och twitter för uppdateringar kring mötet!

Ny hemsida online 2017-07-14

Som du kanske ser har vi en ny design av hemsidan som bland annat ska fungera bättre på mobila plattformar. En del pyssel med att länka om från den gamla hemsidan pågår, men snart ska allt vara färdigt!

Strängnäs ny medlem

Vid sitt möte 9 juni biföll styrelsen en ansökan om medlemskap från Strängnäs kommun. Vi önskar Strängnäs mycket välkomna i föreningen!

ICLEIs årskonferens 16-18 maj i Bryssel

Sekom representerades av Wolfgang Mehl från Jokkmokk (och expertgruppen). Se några bilder på vår facebooksida.

Presentationerna från årsmötet 2017...

... samt en film från Cindi Contis föredrag om de amerikanska ekokommunernas situation efter presidentvalet finns nu under "ARKIV".

Biologisk mångfald i villaträdgårdar

Vårt webbinarium om Helsingborgs arbete med biologisk mångfald i villaträdgårdar finns att se här.

De sociala hållbarhetsprinciperna

Vårt webbinarium om Karlskronakommissionens arbete med barn och unga 3 februari finns nu i vårt filmarkiv. Direktlänk.

Årsmötet 2017 blir 15-16 mars i Luleå

Skriv in det i kalendern - mer information kommer!

Nyhetsbrevet för december

Hittar du här.

Nu är vi 106 ekokommuner (och 2 observatörer)!

Vid sitt möte 14 december beviljade styrelsen ansökan om medlemskap från Håbo (tidigare observatör) och Nordanstig samt status som observatör för Torsås. Vi önskar alla mycket välkomna!

Ny hemsida på gång

Vi håller på att uppdatera hemsidan, och en ny version släpps under 2017 - håll utkik!

Se inspelningen från Kemikalie-konferensen i Jönköping 19 oktober

Sekom var med och arrangerade konferensen och inspelningen hittar du i vårt filmarkiv. Du kan också se den direkt här.

En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

Sekoms remissvar till Miljömålsberedningens betänkande hittar du här.

Nya medlemmar

Vid sommarmötet i Gävle 31 augusti godkände styrelsen ansökan om medlemskap från Solna, Avesta och Tyresö. Stenungsund valdes in som observatör. Vi önskar alla mycket välkomna i föreningen! Sekom har nu 104 medlemmar.

Nytt nyhetsbrev ute

Nyhetsbrev med sommarhälsning och allmän information om föreningens verksamhet skickades ut strax före midsommar och finns att läsa här.

Sekom sprider goda exempel i Chile

Tommy Lindström (som tidigare varit i Chile inom ramen för vårt samarbetsprojekt med det Chilenska kommunförbundet) representerade Sekom som talare vid den Latinamerikanska Avfallskonferensen 2-4 juni i Santiago de Chile. Hans reseberättelse kan du läsa här.

Ekokommuner i media
Facebook
sekom
9 februari 2018

Ekokommunen Helsingborg driver ett ICLD-projekt tillsammans med staden Probolinggo i Indonesien med fokus på hållbar stadsplanering, cykling och demokratiarbete. Projektet lyfts nu fram av SKL intern…

Läs mer
sekom
2 februari 2018

Ekokommunprojektet i Etiopien har börjat året med workshops i tre deltagarkommuner. Torbjörn Lahti är på plats för att hålla i genomförandet. Just nu i Arba Minch (här studiebesök på vattenverket). E…

Läs mer
sekom
23 januari 2018

Mer från Aktuell Hållbarhets konferens ”Hållbar kommun” som hölls idag i Stockholm. Ekokommunen Helsingborg lyfts fram som ”Årets miljöbästa kommun 2017”. Sofie Karlsborn och Lars Thunberg (styrelsem…

Läs mer
sekom
23 januari 2018

Vårt forskningsprojekt ”Hållbar kommun- och regionsutveckling” är ett av huvudseminarierna vid Aktuell Hållbarhets konferens ”Hållbar kommun” som går av stapeln idag. Här ses Lisa Wälitalo (Blekinge …

Läs mer
sekom
5 december 2017

Fem ekokommuner gjorde upp i finalen om att bli årets Håll Sverige Rent-kommun. Borås vann (för tredje året i rad) före Helsingborg, Gävle, Eskilstuna och Kävlinge. Vi gratulerar!

Läs mer
sekom
2 december 2017

Argentina har ett nätverk (RAMCC) av 138 miljökommuner som har ett mycket aktivt samarbete. Sekoms ordförande Ellinor Avsan och samordnare Kenneth Gyllensting besöker just nu Argentina (hemresa idag)…

Läs mer
sekom
22 november 2017

Vi och Sveriges kommunala miljöchefer föreslår att landets kommuner får ökat stöd till sitt arbete med giftfri miljö.

Läs mer
sekom
24 oktober 2017

Nu finns inspelningen från webbinariet (30 minuter) med presentationen av världens första återbruksgalleria - ReTuna i Eskilstuna - i filmarkivet på vår hemsida. En direktlänk finns i första kommenta…

Läs mer
20 oktober 2017

Vi önskar Österåkers kommun mycket välkommen i föreningen! Sekom har nu 108 medlemmar. 104 kommuner och 4 landsting/regioner.

Läs mer
sekom
11 oktober 2017

Vi välkomnar Sofia Mackin, ny kontaktperson för Sekom på Landstinget Västernorrland!

Läs mer
sekom
5 oktober 2017

Sugen på ett spännande jobb? Sveriges Ekokommuner söker en kommunikatör i samverkan med Borås Stad.

Läs mer
sekom
15 september 2017

Idag har Sekoms samordnare Kenneth Gyllensting deltagit vid ett möte med Västernorrlands Hållbarhetsråd. Många spännande diskussioner med ett framåt gäng! Västernorrland är ju den region i Sverige dä…

Läs mer
sekom
PM & Vänner Hotel, 9 september 2017

Refarm 2030 (som Sekom varit med och grundat) har bjudit in representanter från nätverk för innovativ matproduktion i de övriga nordiska länderna för att diskutera att skapa ett nordiskt nätverk. Jus…

Läs mer
sekom
5 september 2017

Stort grattis till Ekokommunen Gävle som idag fick ta emot priset Laddguldet 2017 som Sveriges bästa elbilskommun! Grattis även till Östersund och Falun på silver- och bronsplats. Syftet med priset…

Läs mer
sekom
30 augusti 2017

Många av våra medlemmar arbetar med att minska användningen av fossilbaserad plast. Här är ett inslag om hur man gör i Helsingborg.

Läs mer
sekom
17 augusti 2017

Styrelsen och expertgruppen samlad till det årliga sommarmötet med strategidagar i Strömstad. Här besöker vi Naturum på Sydkoster och får fascinerande nya kunskaper om Kosterhavets Nationalpark, Sver…

Läs mer
sekom
16 augusti 2017

Vår medlem Gotland blir pilot för omställning till förnybara energisystem. Ännu en ekokommun som visar vägen!

Läs mer
sekom
20 juli 2017

Vi har en ny design på vår hemsida. Bland annat fungerar den bättre på mobila enheter. Ta gärna och gör ett besök på www.sekom.se !

Läs mer
sekom
18 juli 2017

Spännande projekt i ekokommunen Askersund!

Läs mer
sekom
28 juni 2017

Ett stort grattis till vår medlem Helsingborgs Stad som återigen blivit utsedd till bästa miljökommun!

Läs mer