Icon depicting envelope-square Icon depicting phone-square Icon depicting twitter-square Icon depicting facebook-square

Sveriges Ekokommuner - världens äldsta kommunnätverk för hållbar utveckling

Vår utgångspunkt är ett ekosystem i balans som basen för en hållbar ekonomisk och social utveckling.
Vi vill vara förebilder och föregångare, pådrivare och opinionsbildare samt en kunskapsförmedlare och en arena för erfarenhetsutbyte!

Sekom nyheter
ReTuna Återbruksgalleria

Fredag 20/10 kl 13.30 har vi ett webbinarium om historia, nutid och framtid för den numera världsberömda återbruksgallerian. Logga in som gäst här (ingen bokning - först till kvarn).

Sugen på ett spännande jobb?

Vi rekryterar en kommunikatör i samverkan med Borås Stad. Se mer här.

Datum för kalendern

Här är några fastställda datum att anteckna:
2017
Webbinarier som körs i vårt webbrum Ecomuna här. Ingen anmälan, utan först till kvarn (100 platser). Mer info kommer när de närmar sig.
20 oktober 13.30-14: ReTuna i Eskilstuna. Nordens största Återbruksgalleria.
21 november 9-16: Giftkonferensen i Eslöv. I första hand rekommenderar vi förstås att man deltar, men vi webbsänder också hela konferensen via Ecomuna.
24 november 13.30-14: Agenda 2030 i Översiktsplanen, Tyresö delar med sig av sina erfarenheter.
2018
26-27/4: Årsmöteskonferens på Värmdö
2/7 14.00: Seminarium på Aktuell Hållbarhet Arena (Almedalen) kring resultaten från forskningsprojektet "Hållbar Kommun- och Regionutveckling"

Landstinget Blekinge ny observatör

Vid sitt möte i Strömstad 18 augusti biföll styrelsen en ansökan från Landstinget Blekinge om att få bli observatör i föreningen. Sekom har nu 107 medlemmar och tre observatörer.

Sommarmöte i Strömstad

Styrelsen och expertgruppen håller sitt traditionella sommarmöte 17-18/8 för att dra upp strategin inför höstens arbete. I år står Strömstads kommun för värdskapet. Håll utkik på facebook och twitter för uppdateringar kring mötet!

Ny hemsida online 2017-07-14

Som du kanske ser har vi en ny design av hemsidan som bland annat ska fungera bättre på mobila plattformar. En del pyssel med att länka om från den gamla hemsidan pågår, men snart ska allt vara färdigt!

Strängnäs ny medlem

Vid sitt möte 9 juni biföll styrelsen en ansökan om medlemskap från Strängnäs kommun. Vi önskar Strängnäs mycket välkomna i föreningen!

ICLEIs årskonferens 16-18 maj i Bryssel

Sekom representerades av Wolfgang Mehl från Jokkmokk (och expertgruppen). Se några bilder på vår facebooksida.

Presentationerna från årsmötet 2017...

... samt en film från Cindi Contis föredrag om de amerikanska ekokommunernas situation efter presidentvalet finns nu under "ARKIV".

Biologisk mångfald i villaträdgårdar

Vårt webbinarium om Helsingborgs arbete med biologisk mångfald i villaträdgårdar finns att se här.

De sociala hållbarhetsprinciperna

Vårt webbinarium om Karlskronakommissionens arbete med barn och unga 3 februari finns nu i vårt filmarkiv. Direktlänk.

Årsmötet 2017 blir 15-16 mars i Luleå

Skriv in det i kalendern - mer information kommer!

Nyhetsbrevet för december

Hittar du här.

Nu är vi 106 ekokommuner (och 2 observatörer)!

Vid sitt möte 14 december beviljade styrelsen ansökan om medlemskap från Håbo (tidigare observatör) och Nordanstig samt status som observatör för Torsås. Vi önskar alla mycket välkomna!

Ny hemsida på gång

Vi håller på att uppdatera hemsidan, och en ny version släpps under 2017 - håll utkik!

Se inspelningen från Kemikalie-konferensen i Jönköping 19 oktober

Sekom var med och arrangerade konferensen och inspelningen hittar du i vårt filmarkiv. Du kan också se den direkt här.

En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

Sekoms remissvar till Miljömålsberedningens betänkande hittar du här.

Nya medlemmar

Vid sommarmötet i Gävle 31 augusti godkände styrelsen ansökan om medlemskap från Solna, Avesta och Tyresö. Stenungsund valdes in som observatör. Vi önskar alla mycket välkomna i föreningen! Sekom har nu 104 medlemmar.

Nytt nyhetsbrev ute

Nyhetsbrev med sommarhälsning och allmän information om föreningens verksamhet skickades ut strax före midsommar och finns att läsa här.

Sekom sprider goda exempel i Chile

Tommy Lindström (som tidigare varit i Chile inom ramen för vårt samarbetsprojekt med det Chilenska kommunförbundet) representerade Sekom som talare vid den Latinamerikanska Avfallskonferensen 2-4 juni i Santiago de Chile. Hans reseberättelse kan du läsa här.

Ekokommuner i media
Facebook
sekom
11 oktober 2017

Vi välkomnar Sofia Mackin, ny kontaktperson för Sekom på Landstinget Västernorrland!

Läs mer
sekom
5 oktober 2017

Sugen på ett spännande jobb? Sveriges Ekokommuner söker en kommunikatör i samverkan med Borås Stad.

Läs mer
sekom
15 september 2017

Idag har Sekoms samordnare Kenneth Gyllensting deltagit vid ett möte med Västernorrlands Hållbarhetsråd. Många spännande diskussioner med ett framåt gäng! Västernorrland är ju den region i Sverige dä…

Läs mer
sekom
PM & Vänner Hotel, 9 september 2017

Refarm 2030 (som Sekom varit med och grundat) har bjudit in representanter från nätverk för innovativ matproduktion i de övriga nordiska länderna för att diskutera att skapa ett nordiskt nätverk. Jus…

Läs mer
sekom
5 september 2017

Stort grattis till Ekokommunen Gävle som idag fick ta emot priset Laddguldet 2017 som Sveriges bästa elbilskommun! Grattis även till Östersund och Falun på silver- och bronsplats. Syftet med priset…

Läs mer
sekom
30 augusti 2017

Många av våra medlemmar arbetar med att minska användningen av fossilbaserad plast. Här är ett inslag om hur man gör i Helsingborg.

Läs mer
sekom
17 augusti 2017

Styrelsen och expertgruppen samlad till det årliga sommarmötet med strategidagar i Strömstad. Här besöker vi Naturum på Sydkoster och får fascinerande nya kunskaper om Kosterhavets Nationalpark, Sver…

Läs mer
sekom
16 augusti 2017

Vår medlem Gotland blir pilot för omställning till förnybara energisystem. Ännu en ekokommun som visar vägen!

Läs mer
sekom
20 juli 2017

Vi har en ny design på vår hemsida. Bland annat fungerar den bättre på mobila enheter. Ta gärna och gör ett besök på www.sekom.se !

Läs mer
sekom
18 juli 2017

Spännande projekt i ekokommunen Askersund!

Läs mer
sekom
28 juni 2017

Ett stort grattis till vår medlem Helsingborgs Stad som återigen blivit utsedd till bästa miljökommun!

Läs mer
20 juni 2017

Vid vår årsmöteskonferens i Luleå i våras hörde vi om det här fantastiska projektet kring koldioxidbantning. Här är de slutsatser man dragit:

Läs mer
sekom
14 juni 2017

Läs mer
sekom
Dramaten, 13 juni 2017

Kommuner kan och arbetar på med miljö och hållbar utveckling säger Ardalan Shekarabi på #Agenda2030 och de #globalamålen - hur går det för Sverige? Låt dem vara ifred och fortsätta sitt arbete.

Läs mer
sekom
9 juni 2017

Den amerikanska ekokommunen Portsmouth (tillsammans med många andra) tänker arbeta efter Parisavtalet även om USA drar sig ur. Vi hade ju också Cindi Contie från "North American Eco-municipality Netw…

Läs mer
sekom
9 juni 2017

Ekokommunen Helsingborg har för femte gången mottagit en delegation från Chile som studerar kretsloppsarbete, hållbar avfallshantering och biogasproduktion. Sekom undertecknade 2012 ett letter of int…

Läs mer
sekom
Ekocentrum, 2 juni 2017

Idag är det workshop mellan Sekom och delegationen från Etiopien. Här presenterar Etiopiens Sverigeambassadör Woinshet Tadesse hur de arbetar med hållbar utveckling.

Läs mer
sekom
Länsresidenset I Göteborg, 2 juni 2017

En delegation från Arba Minch i Etiopien har senaste veckan besökt Falkenberg och andra av våra medlemmar på västkusten för att få inspiration till sitt fortsatta ekokommunarbete. I centrum av bilden…

Läs mer
sekom
27 maj 2017

Miljöpartiets kongress 2017. Finbesök i montern av partisekreterare Amanda Lind! Tidigare var Amanda föreningens politikerkontakt i Härnösand och deltog bland annat i en ekokommunträff i Chile 2016. …

Läs mer
sekom
19 maj 2017

Wolfgang Mehl från Jokkmokk har just representerat Sveriges Ekokommuner vid ICLEIs Europeiska årskonferens i Bryssel 16-18 maj. Bland annat har man diskuterat olika sätt att mäta hållbar utveckling (…

Läs mer