Pressmeddelanden
Här visar vi våra senaste pressmeddelanden och öppna brev.
Vi efterlyser välfungerande, hållbara och miljöanpassade kommunikationer över hela landet
Det nationella nätverket och föreningen Sveriges Ekokommuner har vid vårt årsmöte i Kalix 15 maj 2024 enats om följande uttalande till regeringen som mottagare.
Vid vår resa genom hela Sverige till vår årskonferens med årsmöte i Kalix kan vi konstatera att Sverige är fantastiskt. Men vi ser också stora skillnader vad gäller goda kommunikationer, utbildningsmöjligheter, sysselsättning och regional utveckling.
Vi har tydligt sett hur svårt det är för våra medlemmar som är utspridda över hela Sverige att ens kunna boka tågbiljetter i god tid till och från Kalix på grund av banarbeten och andra infrastrukturproblem som gör att järnvägssystemen inte är tillförlitliga.
Vi behöver snabbare, säkrare och mer miljövänliga resor och transporter för att kunna stärka den hållbara samhällsutvecklingen och näringslivets konkurrenskraft i hela Sverige. Vi behöver möjligheter att flytta transporter från väg till järnväg och på så sätt ytterligare minska utsläppen av koldioxid.
Goda välfungerande kommunikationer är dessutom en viktig förutsättning för de stora industrisatsningarna i norr. Det ger också tillgång till en större arbetsmarknad, vilket ger nya möjligheter för näringslivets utveckling och bidrar till en attraktiv och växande region.
För att få ett hållbart Sverige vill vi understryka nödvändigheten av välfungerande, hållbara och miljöanpassade kommunikationer i hela landet.
För att åstadkomma detta bör Staten ta det direkta ansvaret för att en modern och effektiv järnvägsförbindelse kommer till stånd genom hela Sverige och binder samman Europa med Barentsregionen via Europakorridoren, Baltic Link, Västkustbanan, Ostkustbanan, Botniabanan och Norrbotniabanan med anslutning till de övriga järnvägarna i norr.
Genom att på olika sätt konkretisera flera av de nationella strategierna kan också det viktiga Agenda 2030-arbetet gå in i en mer handlingsinriktad fas. Det gäller att gå från ord till handling och inte stanna vid visioner eller blunda för problemen som behöver åtgärdas i nutid.
Hälsningar
Sveriges Ekokommuner
Kjell Bergkvist Maritha Meethz Sven Nordlund
Ordförande Vice ordförande Styrelseledamot
Sundsvalls kommun Luleå kommun Kalix kommun
Kenta Hällbom Ann-Sofie Wågström Thomas Karlström
Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot
Enköpings kommun Eskilstuna kommun Region Gotland
Jan-Åke Larsson Börje Dovstad Lars-Håkan Persson
Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot
Eslövs kommun Karlskrona kommun Höörs kommun
Anders Ramstrand Marcus Svinhufvud Therése Mancini
Ersättare Ersättare Ersättare
Söderhamns kommun Nynäshamns kommun Sotenäs kommun
För mer information kontakta:
- Kjell Bergkvist, ordförande för Sveriges Ekokommuner (SEKOM), 060-19 15 19,
- Kenneth Gyllensting, samordnare för Sveriges Ekokommuner (SEKOM), 0455-30 32 83,
- Caroline Stenvall, kommunikatör för Sveriges Ekokommuner (SEKOM), 033-35 31 57,
Sveriges Ekokommuner – världens äldsta kommunnätverk för strategisk hållbar utveckling – består av 90 ekokommuner och 2 ekoregioner som jobbar mot ett hållbart Sverige.
Öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
Länk till Öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari med en inbjudan från vår styrelse till samtal om hur vi tillsammans kan arbeta för att komma framåt i miljöarbetet.
Nu blir det enklare att implementera Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner
Flera svenska kommuner tar tillsammans med Sveriges Ekokommuner initiativ till att uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030. Standarden kommer därmed att spela en viktig roll och bidra till att stärka kommunernas möjlighet att arbeta med FN:s globala mål. SIS, Swedish Standards Institute, projektleder revideringen av standarden.
– Genom att engagera sig i det här arbetet visar de svenska kommunerna sin beslutsamhet i att uppnå de globala målen som FN antog år 2015 och framhäver hur långt de kommit med sitt hållbarhetsarbete, säger Lars Thunberg, kommunalråd i Helsingborg.
– Det är nödvändigt att hitta nya fokusområden och få till samverkan mellan fler aktörer lokalt för att framgångsrikt flytta fram det arbete som redan pågår. Den här standarden kommer att gynna utvecklingen i de kommuner, landsting och regioner som har bestämt sig för att arbeta systematiskt med hållbar utveckling och Agenda 2030, säger Ellinor Avsan, ordförande i arbetsgruppen för standardiseringsarbetet samt ordförande för Sveriges Ekokommuner, Sekom.
– Sverige ligger i framkant med internationell standardisering och spelar en världsledande roll inom Agenda 2030-området. Det här arbetet kan bidra till ett ännu större genomslag när vi nu stöttar kommuner med utveckling och samordning av deras hållbarhetsarbete. Kommunerna är stora enskilda aktörer med mycket inflytande i det sammantagna hållbarhetsarbetet, säger Sepehr Mousavi, ordförande för SIS standardiseringskommitté för hållbara smarta städer och samhällen samt hållbarhetsdirektör på Plantagon. Detta arbete ökar också Sveriges möjligheter att få ansvaret för det europeiska sekretariatet för standardisering för hållbara smarta städer och samhällen som planeras.
Målgruppen för standarden är förutom kommuner, landsting och regioner även regionala samverkansorgan som Mälardalsrådet, ideella föreningar som Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA), intresseorganisationer som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), myndigheter inklusive Regeringskansliet samt statliga kommittéer som Agenda 2030-delegationen och andra relevanta organisationer.
Ett flertal kommuner och organisationer som Ale kommun, Ericsson, Forshaga kommun, IVL Svenska Miljöinstitutet, Lysekils kommun, Plantagon, Svenska FN-förbundet, Sveriges Ekokommuner samt Växjö kommun har hittills anslutit sig till arbetet och fler välkomnas.
Länk till SIS standardiseringskommitté för hållbara städer och samhällen, SIS/TK 588
För mer information kontakta: